Samsoving

Samsoving

Samsoving og trygge sovesituasjoner

Samsoving er den mest naturlige måten å sove på, og blir praktisert rundt om i hele verden. Det er bare Vesten som har utviklet ideen om at alle sover best for seg selv –  voksne for seg og babyer og barn for seg.

Er det trygt å sove med barnet og hvorfor samsove?

Det er viktig å være oppmerksom på barnets behov også om natten.
Behovet for nærhet og trygghet er vel så sterkt selv om klokka er passert 20.00.

SAMSOVING

Det har vært mye i media om samsoving og krybbedød.

Forskning tilsier at samsoving nettopp kan forhindre krybbedød fordi babyen er så nær sine foreldre og har konstant kontakt ”lærer” seg å sove og hører pusten til foreldrene, samt faller ikke i så dyp søvn pga bevegelser og kontakt i løpet av natten.
James Mc Kenna, professor i antropologi, skrevet mye om temaet.
Som foreldre er man sensitive på barnets signaler og oppfatter om noe er galt.

Det er veldig praktisk med tanke på nattamming og det å gjøre søvn så naturlig og lite stressende som mulig.
Samsoving gjør at man ikke må presse seg selv til å være våken eller oppleve en baby som alltid våkner når det blir lagt ned i sin egen seng eller som må våkne helt og gråte for å få kontakt- veldig stressende for alle sammen.

Man snakker ofte om hvordan babyen kan sove trygt og at sprinkel seng er det beste og tryggeste for barna en trygg sovesituasjon kan man også ha ved samsoving.
Ikke røyke eller bruke sløvende medikamenter, barnet skal ha egen dyne, ikke for varmt på soverommet, forhindre klemfare og unngå senger som for eksempel vannsenger.
En annen løsning kan være å ha babysengen helt inntil voksensengen, som en slags forlengelse- dersom man ikke får sove godt selv eller merker at barnet trenger litt ekstra ”rom” rundt seg.
Samsoving er en god måte å ta igjen litt ekstra nærhet og kontakt i en hektisk hverdag.
Å følge hverandre som man vokser og finne gode løsninger deretter.
Noen velger å la barna regulere hvor de skal sove helt av seg selv, andre tilbyr for eksempel egen seng etter hvert, men uten at det skal være noe tvang.

Legg igjen en kommentar