Ignorer ikke et gråtende barn

Ikke ignorer et gråtende barn

Å ha babyer som gråter om natten og holder en våken oppleves som tungt for mange småbarnsforeldre. Hvis man søker på nett er rådene mange. Oppbygging av tillit, trygghet og et godt selvbilde er spedbarnspsykologiens viktigste fundamenter. Disse behovene blir nærmest motarbeidet ved den disiplinære, adferdsterapeutiske metoden – å la barnet gråte.

Dr. Allan Schore ved UCLA School of Medicine har demonstrert at stresshormonet kortisol (som oversvømmer hjernen ved intens gråt og andre stressende hendelser), faktisk ødelegger nerveforbindelsene i kritiske områder av barnets hjerne i utvikling.

The Shutdown Syndrome
Den anerkjente Dr. William Sears har skrevet mange bøker om temaet. I boken “the Baby Book” beskriver han noe som kalles for «The Shutdown Syndrome» og det handler om hvordan babyer stenger av når foreldrene ikke gir respons til barnets behov ved gråt.

 

Forfatteren gir oss et eksempel ved å fortelle om babyen Heather og foreldrene Norm og Linda. De hadde praktisert tilknytningsomsorg (umiddelbar respons, masse kos, byssing, nærhet, samsoving, amming, respekt for babyens gråt uansett tid på døgnet osv.) en stund og Heather var en veldig fornøyd og frisk baby. Etter en stund ble de usikre på seg selv og begynte å høre på velmenende venner og familie som fortalte dem at de lot Heather styre livene deres, hun manipulerte dem, og hun ville alltid være avhengig av foreldrene sine. De mistet troen på seg selv og deres intuitive måte å være foreldre på og gikk over til å mate Heather etter klokken, lot henne ligge alene å gråte og de bar henne mindre.

 

Heather mistet vekt, og gikk fra å være glad og interaktiv til tilbaketrukken og passiv. Hun måtte gå gjennom en stor legeundersøkelse på grunn av sin mistrivsel. Etter Dr. Sears hadde hørt på foreldrene fikk Heather diagnosen «Shutdown Syndrome» og Dr. Sears forklarte dem at Heather hadde et stort behov for å gjenopprette kontakten med foreldrene sine. Hun hadde blitt forvirret fordi hun var vant med at foreldrene møtte hennes behov, og når det plutselig hadde snudd mistet hun tryggheten sin. Hun fikk en slags depresjon og foreldrene fikk råd om å gå tibake til sin opprinnelige intuitive måte å være foreldre på. Det gjorde de og Heather ble igjen en trygg og fornøyd baby.

 

Viktig at mor lytter til babyens signaler
Spesialist på barns utvikling, Dr. Michael Lewis, presenterer forskningsresultater som dokumenterer at den viktigste innflytelsen på et barns intellektuelle utvikling, er den mottageligheten moren har til barnets signaler. Forskere har funnet ut at barn som ikke blir hørt når de gråter, ikke utvikler like sunne intellektuelle og sosiale ferdigheter. Annen forskning har vist at barn som gråter mye alene de første månedene har større problemer med å kontrollere følelser, at de blir mer klengete på dagtid og bruker lengre tid på å bli selvstendige som barn.

 

Kjapt, konsekvent og forståelig
Dr. Allan Schore ved UCLA School of Medicine har demonstrert at stresshormonet kortisol (som oversvømmer hjernen ved intens gråt og andre stressende hendelser), faktisk ødelegger nerveforbindelsene i kritiske områder av barnets hjerne i utvikling. Han konkluderer med at følsomheten og foreldrenes evne til å lytte til barnet, stimulerer og former de nerveforbindelsene i nøkkelseksjoner av hjernen som er ansvarlig for tilknytning og emosjonell velvære. Andre forskere har konkludert med at omsorgspersonen må besvare gråt hurtig, konsekvent og forståelig.

Legg igjen en kommentar