Hvorfor bære barnet?

Hvorfor bære barnet?

Å bli båret har en positiv effekt på barns fysiske og psykiske utvikling. Barn som bæres er mer fornøyd, gråter mindre og er mer oppmerksomme.

 

Men hvorfor er det slik?

 

I dag har man begynt å forstå at mennesket utvikler seg svært sakte, og at spedbarnet fremdeles har mye av følelsene og instinktene som passet for oss når vi levde under andre former enn i dag. En gang i tiden var det livsviktig at barnet var i stadig kontakt med en annen kropp. Barnet skulle beskyttes mor rovdyr og andre farer. Spedbarnet i dag er fremdeles tilpasset et slikt liv, derfor kjenner et spedbarn seg mye tryggere så lenge den er i noens armer, helst foreldrene.

Et barn som føler seg trygt har også bedre forutsetninger for å utvikles. I foreldrenes favn, kan barnet nysgjerrig betrakte verden, og også bli mer delaktig i livet foreldrene lever. Et barn som får være med” lærer seg at det alltid er velkomment og elsket…

Det finnes også flere fysiologiske grunner til å bære barn. Den viktigste er at spedbarnets ryggrad ikke er utviklet ferdig ved fødselen. Ryggraden er fremdeles bøyd etter tiden i mammas mage. å ligge flatt store deler av døgnet i en seng eller barnevogn, kan derfor være smertefullt for barnet da ryggraden da tvinges til å rette seg ut. Helst bør barnets rygg få rette seg ut i sin egen takt. Videre stimuleres kroppen av den ujevne bevegelsen det er å bli bært, og det fremmer barnets balanse og utvikling.

 

Kan man bære barnet for mye og trenger ikke babyen tid på gulvet?

 

Nei. Barn kan bæres til de begynner å krype, og det skjer også i mange kulturer. Når barnet bæres mot bæreren med bena lett spredd, trenes barnets rytt og nakkemuskler. Studier av barn som har blitt bært mye viser at de klarer overganger raskere, f.eks fra å krype til å gå, enn barn som ikke har blitt bært.

Noen punkter om bæring

Å bære babyen i slynge eller annen bæreanretning, er praktisk.

Man slipper å bekymre seg for trange plasser eller folkemengder slik man må hvis man bruker vogn. Babybilseter som ofte blir brukt på småturer i butikken eller på handlesenter, men de er tunge, og babyen ser ofte ukomfortabel ut. En slynge kan også i slike sammenhenger blokkere vekk overdreven stimuli fra omgivelsene i forbindelse med amming, som ved å bruke slynge kan gjøres diskret selv om man er på en offentlig plass.

 

Å bære babyen fremmer den fysiske utviklingen til barnet.

 

Når en baby blir bært i slynge fast inntil mors kropp, vil hans kropp stille seg inn etter mors pust, mors hjerteslag og mors bevegelser  – gå, bøye seg og strekke seg. Denne stimulien hjelper barnet å regulere sine egne fysiske responser, og trener opp balansesenteret i hjernen. Slyngen er på en måte en overgangslivmor for den nye babyen, som ennå ikke har lært å kontrollere kroppsfunksjonene og bevegelser. Forskning har vist at premature babyer som blir berørt og holdt tett inntil kroppen legger på seg raskere, og er sunnere og friskere enn babyer som ikke får denne behandlingen. Mekaniske gynger og andre anretninger har ikke de samme positive egenskapene.

 

Babyer som blir bært i slynge er lykkeligere.

 

Studier har vist at jo mer en baby blir holdt, jo mindre gråter de og er urolige. I kulturer hvor babybæring er en norm, ser man at spedbarn bare gråter noen minutter daglig, og det er en stor kontrast til det vestlige samfunn hvor det er vanlig og akseptert at spedbarn gråter flere timer daglig.
Det å gråte er utmattende både for barnet og foreldre, og kan skape langsiktige skader da barnets hjerne som er under kontinuerlig utvikling blir overøst med stresshormoner.
Babyer som ikke trenger å bruke så mye energi på å gråte, observerer mer og lærer mer av omgivelsene. Babybæring er spesielt nyttig for det vi kaller ”high need” babyer, som er mye mer tilfreds ved å bli bært, men også rolige babyer vil dra stor nytte av varmen og tryggheten som følger med det å bli bært.

 

Babybæring er sunt for deg!

 

Det kan være en utfordring for en nybakt mamma å finne tid til å trimme, men hvis du bærer barnet ditt med deg mesteparten av dagen, eller går en rask tur med barnet i slyngen, vil du få dobbelt trim da du både går og ”løfter vekter” samtidig.
En rask tur ute i slyngen kan også få et overstimulert barn til å falle til ro og sovne.

 

Småbarn liker også tryggheten i slyngen.

 

Slynger er vanligvis forbundet med spedbarn, men de kan være veldig nyttig for småbarn også. De fleste slynger tåler barn opp til over 15 kg. Verden kan være en skremmende plass for småbarn, som vil føle at de har en trygg havn å trekke seg tilbake til når de trenger det. Småbarn blir ofte overstimulert, og slyngen vil hjelpe dem til å roe seg ned.  Det kan være veldig nyttig på plasser som for eksempel zoo, museum og parker, hvor et barn i vogn ofte går glipp av mye.

 

Babybæring hjelper deg å kommunisere med barnet.

 

Jo mer selvsikkerhet vi har overfor våre foreldreegenskaper, jo mer kan vi slappe av og nyte barna.
En stor del av det å føle seg sikker som forelder, er det å kunne lese barnet sine signaler. Når man bærer barnet tett i en slynge, vil man bli mer fininnstilt på å oppfatte små signaler og ansiktsuttrykk til barnet. Noen babybærende foreldre sier at de har aldri trengt å skille mellom forskjellige typer gråt for eksempel, fordi babyen har kommunisert effektivt uten gråt.
Hver gang en baby klarer å gjøre seg forstått når det er sultent, kjeder seg eller er våt uten å gråte, øker barnets tiltro til oss, barnet lærer mer om kommunikasjon, og foreldrene blir mer selvsikker på sine foreldreegenskaper.
En slik positiv samhandling styrker båndene mellom foreldre og barn, og gjør det mer behagelig for alle parter.

 

Slynger er en måte å skape bånd også for fedre, besteforeldre og andre omsorgspersoner.

 

Slynger er et nyttig hjelpemiddel for alle voksne i babyens liv. Det er fint å se hver gang jeg ser en pappa som går på tur med babyen i slynge. Babyen blir vant til hans stemme, hjerteslag, bevegelser og ansiktsuttrykk. Fedre har gjerne ikke den automatiske tilknytningen som kommer via svangerskapet og  amming, men det betyr ikke at de ikke kan gjøre opp for dette via andre ting.

 

Slyngen er en trygg plass for babyen.

 

Heller enn å løpe løs i folkerike eller farlige steder, så er et barn i en slynge trygg og sikker.

 

Slynger er økonomiske.

 

En slynge koster mye mindre enn en vogn eller en bæremeis. Mange mødre sier at slyngen er deres beste og mest nyttige kjøp.
Man kan kjøpe slynger i alle prisklasser, men en ny slynge vil koste rundt 5-600 kroner.

 

Å bære er gøy!

 

Hvem elsker ikke å kose med den lille babyen. Problemet kan ofte være at det er tungt og upraktisk å bære barnet på en arm rundt i huset. En slynge gir deg armene fri, og barnet får være med på daglige gjøremål.

1. Babybæring roer babyen

2. Babybæring lærer barnet å bli tilfreds

3. Babybæring fremmer språkferdighetene

4. Babybæring gjør deg til en mer oppmerksom forelder

5. Babybæring gjør ammingen lettere.

6. Babybæring gjør det lettere å gå ut

7. Babybæring gjør reising lettere

8. Babybæring gjør livet hjemme enklere

Cecilie Dahl

Kilder: Active babycare, The natural child project,

Legg igjen en kommentar