Søvn

Forebygg krybbedød

Viktig

Plutselig, uventet spedbarnsdød, også kalt krybbedød inntreffer sjelden, og aller sjeldnest i første levemåned og etter et halvt års alder.

Selv med dagens kunnskap blir man ofte sittende uten noe svar på hvorfor akkurat dette barnet døde. Kanskje hadde barnet en medfødt svakhet som virket sammen med andre faktorer?

Spedbarn er spesielt sårbare i to til fire måneders alderen. På den tiden skjer det normalt store endringer i evnen til å regulere hjerte- og pusteaktiviteten.

RETNINGSLINJER

1

la barnet sove på ryggen

2

Ikke røyke

3

Unngå for varmt sovemiljø

4

Gi barnet morsmelk så langt det er mulig

5

La barnet sove i samme rom som deg, innen hørevidde

6

Unngå å dele seng med barnet hvis du er røyker, er påvirket av sløvende stoffer, har vannseng eller svært bløtt underlag, du er syk eller betydelig overvektig.

MER OM SAMSOVING

Noen trekk går likevel oftere igjen ved krybbedød: Det er typisk – med mange unntak – at barnet finnes livløst utpå morgensiden, om vinteren, en weekend, og at det på forhånd har vært :

– litt ute av lage, ofte med en virusinfeksjon. Det ligger på magen, kanskje med teppe eller dyne over hodet og er varmt kledd, ikke sjelden med lue innendørs. Barnet ble kanskje født for tidlig og/eller var undervektig ved fødselen. I forhold til gjennomsnittet er det vanligere at moren er ung, enslig, røyker, har ammet kort tid og har barn fra før.

Man snakker ofte om hvordan babyen kan sove trygt og at sprinkel seng er det beste og tryggeste for barna en trygg sovesituasjon kan man også ha ved samsoving.
Ikke røyke eller bruke sløvende medikamenter, barnet skal ha egen dyne, ikke for varmt på soverommet, forhindre klemfare og unngå senger som for eksempel vannsenger.
En annen løsning kan være å ha babysengen helt inntil voksensengen, som en slags forlengelse- dersom man ikke får sove godt selv eller merker at barnet trenger litt ekstra ”rom” rundt seg.
Samsoving er en god måte å ta igjen litt ekstra nærhet og kontakt i en hektisk hverdag.
Å følge hverandre som man vokser og finne gode løsninger deretter.
Noen velger å la barna regulere hvor de skal sove helt av seg selv, andre tilbyr for eksempel egen seng etter hvert, men uten at det skal være noe tvang.

Legg igjen en kommentar